Wszyscy wiedzą, że warzywa są zdrowe, ale niektóre odmiany są zdrowsze niż inne. Oto najzdrowsze warzywa. Większość ludzi wie, że powinniśmy jeść 5 dziennie – i że dotyczy to owoców i warzyw. Owoce, jagody i warzywa smakują bardzo dobrze, więc dotarcie do tego zalecenia nie jest takie trudne, ale musimy się zdecydować, aby to zrobić.

Warzywa są ważną częścią naszej diety i zawierają wiele składników odżywczych, których potrzebuje organizm. Spożywanie wystarczającej ilości owoców i warzyw zapewnia szereg korzyści zdrowotnych i można zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość, choroby serca, cukrzyca typu 2 i niektóre rodzaje raka.

Pamiętaj więc, aby podczas każdego posiłku jeść owoce i warzywa i używać ich jako przekąski – to takie proste. A oto 10 najzdrowszych warzyw:

1. Brokuły.

To warzywo jest pełne przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć ryzyko raka żołądka, płuc i odbytnicy. Może również pomóc w przeziębieniu i grypie, ponieważ jest bogaty w beta-karoten, witaminę C i kwas foliowy.

2. Brukselka.

Jeśli jesteś w ciąży, powinnaś spożywać dużo brukselki, ponieważ są one pełne witamin C i K, a także błonnika, potasu i kwasów tłuszczowych omega 3.

3. Marchewki.

Marchew jest dobra dla oczu, skóry i włosów. Jest również bardzo bogaty w witaminę A, oprócz witaminy C, która chroni układ sercowo-naczyniowy przed uszkodzeniami.

4. Pomidor.

Pomidor jest technicznie owocem, ale często używamy go jako warzywa. Są one pełne likopenu (korzystnego dla układu odpornościowego) i znane są ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Są bogate w witaminy, utrzymują ciśnienie krwi i zmniejszają liczbę wolnych rodników w naszym organizmie.

5. Cukinia.

Jeśli jesz cukinię, otrzymujesz ważne składniki odżywcze, takie jak witamina C, potas, magnez, błonnik i beta-karoten. Jest również dobry dla osób, które zmagają się z astmą, chorobą zwyrodnieniową stawów i zapaleniem stawów.

6. Słodki ziemniak.

To warzywo korzeniowe zawiera oprócz manganu witaminy A i C (ważne dla wzrostu i utrzymania skóry, kości, stawów i chrząstek oraz dla utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi). Słodki ziemniak jest dobry przeciw nowotworom i jest dobrym źródłem błonnika i żelaza. Dodaje energii i pomaga w regulacji układu pokarmowego.

7. Bakłażan.

Dobre dla serca i bogate w przeciwutleniacze, takie jak nasunina (unikalna substancja, która chroni komórki mózgowe przed uszkodzeniem). Bakłażan ma wysoką zawartość błonnika i potasu, a naukowcy uważają, że może zmniejszyć ryzyko udaru i demencji.

8. Papryka

Zawiera wiele dobrych składników odżywczych, takich jak likopen i kwas foliowy. Codzienne spożywanie papryki może zmniejszyć ryzyko zachorowania na różne rodzaje raka.

9. Szpinak.

Zawiera prawie wszystkie witaminy i składniki odżywcze, których potrzebuje organizm. Według naukowców osoba, która zjada dużo szpinaku, może być dobrze przygotowana na wszystko, od chorób serca po raka, zapalenie stawów i osteoporozę.

10. Cebula.

Cebula jest dobra dla osób, które cierpią na osteoporozę (lub są zagrożone jej rozwojem). Dzieje się tak, ponieważ zawiera peptyd zwany GPCS, który spowalnia utratę wapnia przez organizm. Jest również bogaty w witaminę C i kwas foliowy, które są przydatne w walce z chorobami serca i cukrzycą.